Otok Rab

Otok Rab sastavni je dio arhipelaga u Kvarnerskom zaljevu Jadranskog mora. Pored istoimenog antiknog gradića, u ostalim djelovima otoka smjestilo se preostalih sedam idiličnih mjesta: Barbat, Banjol, Palit, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga i Lopar. Na Rabou obitava oko 9.000 stanovnika, koji žive uglavnom od poljoprivrede, ribarstva, brodogradnje i turizma, koji se može pohvaliti tradicijom od preko 120 godina.
Duga povijest Raba počinje 10 godina prije Krista, kada se u jednom rimskom dokumentu spominje grad Rab, kojeg rimski car Oktavijan August proglašava municipijem i odobrava mu samostalnost. Rab je već tada bio razvijeni civilizirani grad jer su njegoci stanovnici uživali u raskoši tekuće vode, kupalištima, kazalištu, hramovima, uređenim ulicama... Ove činjenice ukazuju da je Rab nastao i puno ranije od prvog spominjanja u nekom službenom dokumentu. Valja napomenuti i osobu imenom Marino koja je rođena u Loparu pred otprilike 17 stoljeća. Radi se o čovjeku koji je kasnije otišao u Italiju propovjedati kršćanstvo, ali je bio proganjan pa se sklonio na brdo Titan i sagradio crkvicu. Na temeljima te crkvice kasnije su nastali mali grad i državica San Marino.
Osim bogate kulturne i povjesne baštine, privlačnost otoka Raba i njegovog sunca, mora, ljubavi i ljepota dodatno naglašavaju mnogobrojne uvale pješčanih, šljunčanih i kamenih plaža, bujna vegetacija i bogata fauna, šaroliko podmorje privlačno svim ljubiteljima ronjenja, masivi sa uređenim šetnicama, te brojni okolni otočići. Ugodna i često spminjana Mediteranska klima, koju odlikuju topla ljeta i blage zime, dodatan je razlog za posjet otoku Rabu tijekom cijele godine, bilo ljeti ili zimi.